Az Unió gyengíti a forintot

Vágólapra másolva!
A valutauniós tagság előfeltételének számító ERM II-es árfolyamrendszer minap bejelentett szigorítása vezetett a forint gyengüléséhez és a sáveltoláshoz - vélik csütörtöki elemzésükben több nagy befektetési bank elemzői. A szakértők szerint a lépés indokolt volt, és segítségével megkezdődött Magyarország valutauniós csatlakozása.
Vágólapra másolva!

Szűk mozgástér

Az eurozóna előszobájának tekintett ERM-II árfolyam-mechanizmusban az adott fizetőeszköz árfolyama legfeljebb plusz-mínusz 15 százalékkal térhet el a sávközéptől; a jelenlegi előírás szerint a mostani magyarhoz nagyban hasonlító árfolyamrendszert legalább két évig kell alkalmazni. Pedro Solbes pénzügyi biztos legutóbb azonban bejelentette: a valutauniós tagságra pályázó országok alkalmasságának megítélésénél egy ennél jóval szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos sávot alkalmaznak majd.

Banki elemzők szerint a forint és más térségi valuták árfolyama azért kezdett zuhanni az euróhoz képest, mert Pedro Solbes, az Unió pénzügyi biztosa bejelentette: az eurózóna leendő tagjainak jóval szűkebb ingadozási sávban kell majd tartaniuk pénzük árfolyamát az euróhoz képest a valutauniós tagság elnyerése előtt.

A Merrill Lynch csütörtöki elemzése szerint mindez felborítja a valutauniós csatlakozás eddig tervezett menetét. A bank emlékeztet: a csatlakozó országok közül csak Magyarországon van érvényben kötött árfolyam-ingadozási sáv, ezért egyértelmű volt, hogy a valutastabilitásra adott új uniós értelmezés sokkja hazánknak okozza majd a legnagyobb károkat. A pénzintézet szerint ilyen helyzetben ésszerű volt a gazdaságpolitikai prioritások átrendezése, amit egyébként a gyenge makrogazdasági adatok is indokoltak.

A Merrill Lynch szerint az idei 4,5 százalékos, és a 2004 végére kijelölt 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos inflációs cél, illetve sávcél a nemzeti bank által kívánatosként megnevezett 250 forint/eurónál gyengébb forinttal is elérhető, ha a forint viszonylag erős marad a dollárral szemben; ekkor ugyanis a dollárért behozott áruk áremelkedése nem táplálja az inflációt.

Korrigál és élénkít a kormány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030604korrigal.htmlFéltik az eurót a tagjelöltektől/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030527feltik.html

A forint 275 forint/eurós árfolyamig is gyengülhet a következő egy hónapban, és az Magyar Nemzeti Bank negyedéven belül 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre a valuta további gyengítése érdekében - áll az elemzésben.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein ugyancsak csütörtökön Londonban kiadott gyorselemzése is arra a következtetésre jut, hogy a forintgyengítés a mielőbbi ERM-II-es csatlakozási törekvés része. A valutauniós tagság előtti átváltási mechanizmusban, amelyben legalább két évet el kell tölteni, már nem lehet leértékelni a bevitt valutát, vagyis a központi paritásnak a csatlakozás előtti leértékelése nagyobb rugalmasságot ad a belépő országnak.