Nagy-Britannia még nem készült fel az euróra

Vágólapra másolva!
Gordon Brown brit pénzügyminiszter parlamenti felszólalásában éretlennek minősítette a brit gazdaságot arra, hogy azonnal átvegye a közös európai valutát. A brit kormányzat szerint az euró bevezetéséhez szükséges öt gazdasági feltétel közül csupán az egyik - az eurónak a pénzügyi szolgáltatásokra gyakorolt kedvező hatása - teljesült.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter beszédében elmondta, hogy a kérdést a következő költségvetés tárgyalásakor tűzik ismét napirendre, és az euró bevezetéséről döntő népszavazást 2004 vége előtt megtarthatják.

Tony Blair brit miniszterelnök

A 15 tagú Európai Unióban az Egyesült Királyságon kívül Dániában és Svédországban nem vezették be a közös valutát. Ez utóbbi országban a tervek szerint még idén szeptemberben tartanak népszavazást a közös valuta bevezetéséről, de szakértők szerint a brit döntés miatt megerősödhet az eurót ellenzők tábora az országban.

A brit döntést a vezető nyugat-európai államok megértéssel fogadták, és kifejezték azon véleményüket, hogy az öt szükséges gazdasági feltétel teljesülése esetén belátható időn belül Nagy-Britannia is csatlakozik a valutaunióhoz. Az öt feltétel: eléggé összhangban van-e a brit és az euróövezeti gazdasági ciklus ahhoz, hogy Nagy-Britannia hosszú távon együtt tudjon élni a valutauniós jegybanki kamatszinttel, problémák esetén van-e elég válaszadási rugalmasság az euróövezeten belül, a csatlakozás fellendíti-e a beruházásokat Nagy-Britanniában, jót tenne-e a belépés a londoni Citynek mint Európa pénzügyi központjának, és használna-e a brit eurótagság a növekedés és a foglalkoztatás stabilitásának.

Az uniós tagországok közül egyedül Írország adott hangot nemtetszésének, mivel az euró bevezetésének halogatása miatt az Észak-Írországgal folytatott kereskedelmet hátrányosan érintik a két különböző valuta használatából adódó bürokratikus akadályok, illetve a növekvő adminisztrációs költség - írja a BBC News Online.