Stratégiai cégeket magánosít Szlovákia

Vágólapra másolva!
Akár teljes egészükben is privatizálhatóak lesznek a stratégiai jelentőségű szlovák cégek a kormány keddi döntése értelmében. Az eddigi szabályozás csak kisebbségi részvénycsomag értékesítését tette lehetővé.
Vágólapra másolva!

Mikulas Dzurinda kormányfő a döntés bejelentése után közölte: minden egyes vállalat magánosításáról külön tárgyalás alapján döntenek. A kormány a három áramszolgáltató 51 százalékát, a szlovák elektromos művek 49 százalékát és hat hőszolgáltató részvényeinek 100 százalékát kívánja értékesíteni.

Banki elemzők szerint a privatizációs bevételek lehetővé tennék a szükséges nyugdíj- és adóreform finanszírozását, míg az ellenzék elveti a további magánosítást.

Szlovákiában tavaly 181,9 milliárd korona (5,0 milliárd dollár) értékű közvetlen külföldi befektetés érkezett, ami több mint a duplája az egy évvel korábbinak. A szlovák jegybank adatai szerint a közvetlen külföldi befektetés döntő része privatizáció révén került az országba, az ebből származó bevétel 152,0 milliárd koronát tett ki; ebből 121,9 milliárd korona bevételt az SPP gázipari monopolcég kisebbségi részének eladása jelentette.