Felmentették a francia jegybankelnököt

Vágólapra másolva!
Felmentette a párizsi bíróság Jean-Claude Trichet-t, a francia központi bank botrányba keveredett elnökét, így elvileg nincsen akadálya annak, hogy beiktassák Win Duisenberg utódjaként az Európai Központi Bank elnöki pozíciójába - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Trichet ellen a Crédit Lyonnais bank tisztázatlan ügyeiben játszott szerepe miatt indult peres eljárás. Azzal vádolták, hogy a Kincstár igazgatójaként (1993-ig töltötte be ezt a tisztet) eltitkolta a Crédit Lyonnais veszteségeinek nagyságát. Az ügyész legkevesebb tíz hónapos börtönbüntetést indítványozott Trichet ellen.

Az Európai Unió vezetői már a hétvégi görögországi csúcstalálkozójukon dönthetnek Jean-Claude Trichet beiktatásáról. Egyes elemzők Trichet elnökségétől a bank politikájában gyökeres változtatásokat remélnek - írja a BBC News Online.

Wim Duisenberg jelenlegi elnök 2002 elején jelentette be, hogy 2003. július 9-én, hatvannyolcadik születésnapján mindenképp távozik posztjáról, s reményét fejezte ki, hogy addig a francia igazságszolgáltatás is meghozza döntését.

A bírósági felmentés ellenére az EKB utódlásának kérdését némi bizonytalanság övezi, hiszen fellebbezés esetén még elhúzódhat a per.