Jelentősen csökkent az építőipar teljesítménye

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés mennyisége áprilisban munkanaptényezővel kiigazítva és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt 10,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. A termelés az év első négy hónapjában 12,6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilisban az építőipar termelése szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazítva 5,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, és 0,3 százalékkal maradt el a 2002 márciusitól.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése idén áprilisában 20,6 százalékkal, az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az épületgépészeti szerelés termelése áprilisban 2,1 százalékkal növekedett, a befejező építésé 0,9 százalékkal csökkent. Mind az épületek, mind az egyéb építmények építése (8,3, illetve 14,2 százalékkal) visszaesett a tavaly áprilisihoz képest.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003. első negyedévében a termelés mennyisége valamennyi régióban alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál; a legnagyobb mértékben, 28,4 százalékkal a közép-magyarországi, illetve negyedével az észak-alföldi székhelyű szervezeteknél csökkent.

Az építőipari vállalkozások áprilisban az egy évvel korábbinál 28,8 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari árak az előző havinál 0,5 százalékkal voltak magasabbak.

Ötödével csökkent az építőipar teljesítménye/uzletinegyed/makro/20030519otodevel.html