Kevesebb számítógép fogy itthon

Vágólapra másolva!
Az idei év első negyedévében közel 35 millió személyi számítógépet adtak el világszerte mintegy 42,2 milliárd dollár értékben. Az előző év hasonló időszakához képest ez 3 százalékos növekedést jelent, ami némileg meghaladja az elemzői várakozásokat - derül ki az IDC felméréséből. Magyarországon 7 százalékkal kevesebb számítógép fogyott az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

Az idei év egészére 6,3 százalékkal bővül a piac, ami 145,2 millió eladott számítógépet jelent világszerte. A felmérés szerint az értékesítés 2,4 százalékkal, 169 milliárd dollárra csökken ebben az évben. Miközben az üzleti szféra vásárlókedve némileg fellendült, addig a kiskereskedelmi eladások növekedési üteme lelassult, a közszférába történő szállítások pedig csökkentek az első negyedévben.

TechBázis/techbazis/index.htmlIDChttp://www.idchungary.hu/hungary/index.html

Az Egyesült Államokban az eladások a várnál jobban alakultak, meglepetésre még a közszektorban is. A vállalati beszerzések ugyanakkor némileg csökkentek az első negyedévben. Az IDC kutatói az év egészét tekintve mérsékelt növekedésre számítanak az amerikai piacon.

Az IDC adatai szerint Magyarországon az idei év első negyedévben 7 százalékkal kevesebb, összesen 57 068 személyi számítógépet adtak el, mint egy évvel korábban, bár a tavalyi első negyedben szokatlanul sok gép fogyott a kormányzati megrendeléseknek köszönhetően. A csökkenés a nem hordozható számítógépek piacán volt jelentősebb a nagyvállalati és a kormányzati rendelések elmaradása miatt. 2003 első negyedében a hordozható számítógépekből ugyanakkor 26,3 százalékkal többet adtak el, mint egy évvel korábban.