Széleskörű brit kedvezmények a csatlakozás után

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia teljes körű társadalombiztosítási jogosultsággal, állami egészségügyi ellátással, sőt tanácsi lakás igénybe vételének lehetőségével és munkavállalási jogokkal fogadja az EU-hoz csatlakozó kelet-európai országok állampolgárait - írta a csütörtöki The Times.
Vágólapra másolva!

A vezető londoni napilap emlékeztet arra, hogy a brit kormány a 2004. májusi uniós bővítés után azonnal engedélyezi az új tagállamok lakosságának a nagy-britanniai munkavállalást. Denis MacShane brit EU-ügyi államminiszter megerősítette, hogy a csatlakozó országok állampolgárai a briteket megillető társadalombiztosítási ellátásra is jogosultak lesznek. Az új tagországok lakói ugyanolyan alapon vehetik majd igénybe a nagy-britanniai kedvezményeket, mint más EU-országok polgárai, márpedig a jelenlegi uniós országokból érkezők jogosultak ezekre a kedvezményekre.

Oliver Letwin, a konzervatív ellenzék belügyminiszter-jelöltje azt mondta: a kormánynak csak akkor szabadna a csatlakozó országok számára hozzáférhetővé tenni a brit társadalombiztosítási és egyéb jóléti kedvezményeket, ha gazdasági teljesítményük jobban megközelíti a nagy-britanniait.

A The Times megjegyzi, hogy a majdani új tagállamok némelyikében az átlagjövedelem alig a hatoda a britnek, és a munkanélküliség egyes országokban eléri a 19 százalékot, társadalombiztosítási és egészségügyi rendszerük pedig "sok esetben kezdetleges". A brit külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor közölte: az EU-tagállamok állampolgárai is csak akkor élhetnek e jogokkal, ha igazolják, hogy "gyakorlatszerűen" Nagy-Britanniában élnek. Nincsenek jelek arra, hogy az EU-bővítéssel nagyarányú bevándorlás kezdődne - tette hozzá.

A nagy EU-tagállamok közül Nagy-Britannia az egyetlen, amely nem alkalmaz átmeneti munkavállalási korlátozást a csatlakozó országokkal szemben - írta a The Times. A brit belügyminisztérium évi 5-13 ezer közötti kelet-európai betelepülővel számol a bővítés után, jóllehet a lap szerint a kelet-európaiak ötöde ki akar vándorolni. A cikk szerint ehhez húzóerőt adhat a brit jóléti rendszerhez biztosított hozzáférés is, miután a munkanélküli segély Magyarországon hetente 22 font, Lengyelországban 14 font, Lettországban pedig alig 9,50 font.