Euromoney: Lengyelország a legügyesebb adós

Vágólapra másolva!
A feltörekvő európai piacok közül Lengyelország volt a legügyesebb szuverén adósságkibocsátó az elmúlt 12 hónapban - derül ki a Euromoney legfrissebb éves felméréséből.
Vágólapra másolva!

A vezető londoni gazdaságpolitikai szakfolyóirat júniusi számában közölt átfogó értékelés szerint a feltörekvő Európa devizaadósság-piaca igen forgalmas volt az elmúlt egy évben. Hosszú szünet után Magyarország is visszatért egy lendületes kibocsátással, emellett Románia, Litvánia, Málta, Horvátország és Ukrajna szintén külföldi hitelt vett fel.

Az összes térségbeli adós közül kitűnt Lengyelország, annak ellenére, hogy a tavalyi év nem indult biztatóan a számára. Amikor Lengyelország felfedte jelentős külpiaci finanszírozási igényeit, még szinte kizárólag a német befektetőkre támaszkodhatott, akik ezt felismerve magas hozamokat kényszerítettek ki. A lengyel kormány ezért a befektetői bázis sokszínűvé tételéről döntött.

Ennek jegyében tavaly júliusban megjelent az első, dollárban kibocsátott lengyel eurókötvény, 1,4 milliárd dollár névértéken,10 évi futamidővel, az irányadó amerikai kincstárjegy feletti 158 bázispontos hozamfelárral. Ennek hatására csökkenésnek indultak az euróban jegyzett lengyel kötvények felárai.

Lengyelország ezután újabb befektetői kört célzott meg: októberben fontkötvénnyel jelent meg a brit piacon, amit utoljára a térségből Magyarország tett meg még 1993-ban. A 400 millió fontos, 8 éves sterlingkötvénynek már csak 80 bázispontos hozamfelára volt. A piac egyértelmű sikernek ítélte az újdonság erejével ható fontkibocsátást - áll a Euromoney elemzésében.

Lengyelország az idei év hátralévő részére is tartogat újdonságot: még júniusban tervezi kibocsátani első szamurájkötvényét 20 milliárd jen (166 millió dollár) értékben a befektetői kör további bővítése végett, és még egy 1 milliárd eurós eurókötvény is szerepel a 2003-as tervekben - írta a Euromoney júniusi száma.