Félmilliárd eurós hitelt vett fel az állam

Vágólapra másolva!
László Csaba a magyar állam nevében 500 millió euró szindikált hitel felvételéről szóló szerződést írt alá pénteken. A hitelt kedvezőtlenebb feltételekkel felvett kölcsönök előtörlesztésére fordítják, amellyel a várakozások szerint félmilliárd forint körüli éves kamatmegtakarítás érhető el - mondta a pénzügyminiszter az aláírást követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!
László Csaba

A négy fő szervezőn - BNP Paribas, KBC NV, Sumitomo, WestLB AG - kívül tíz ország 24 bankja vesz részt a szindikált hitel nyújtásában, amire jelentős túljegyzési igény jelentkezett. László Csaba ismertette, hogy az ötéves futamidejű hitel kamata az Euribor felett 17,5 bázisponttal van. A törlesztés egy összegben történik. László Csaba nem nevezte meg, hogy mely hitelek előtörlesztésére fordítják az 500 millió eurót, ám azt elmondta, hogy reményei szerint valamennyi lehetséges előtörlesztésre még az idén sor kerül, így a kamatmegtakarítás jövőre jelentkezhet.

Nem lehet tudni meddig marad a jelenlegi kamatszint

Váratlan és jelentős jegybanki kamatemelés/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030619varatlan.html

A jegybanki kamatemeléssel összefüggésben kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy korai még megítélni meddig marad a jelenlegi kamatszint. Megismételte: véleménye szerint hosszú távon a jegybank lépése nem fogja befolyásolni a kamatok alakulását. Ugyancsak kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a kétmilliárd eurós kibocsátási tervből egymilliárd eurós kibocsátás már megtörtént, arról pedig még nem született döntés, hogy a másik egymilliárd eurós kibocsátásra szükség lesz-e és mikor.

Korábban Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a központi költségvetés tavaly év végén 161,7 milliárd forint devizahitelt vállalt át állami vállalatoktól. A jelenlegi szindikált hitel a jelenlegi árfolyamon mintegy 160 millió euróval kevesebb a költségvetés által tavaly átvállalt hiteleknél. A költségvetés által átvállalt hitelek között van az Állami Autópálya-kezelő Rt. 263 millió eurós hitele, a MÁV 110 millió eurós és egy 34 millió dolláros hitele, valamint a BKV 25 millió dolláros hiteles.