Indokolt volt a kamatemelés

Vágólapra másolva!
Indokoltnak tartja olvasóink többsége a jegybank csütörtöki, 2 százalékpontos kamatemelését - derül ki az [origo] Fórumainak hozzászólásaiból. A vitatkozók többsége azt gondolja, hogy a kamatemelés a korábbi, átgondolatlan gazdaságpolitika rövid távú negatív következményeit hivatott kivédeni.
Vágólapra másolva!

Inkább politikai, mintsem közgazdasági vitát váltott ki olvasóinkból a jegybank csütörtöki, radikális kamatemelése. Összeállításunkban a pró és kontra elhangzó közgazdasági érvekből válogattunk.

Nem jó, de kellett

A kamatemelés elmaradása esetén a forint a sáv gyenge oldalára került volna, ahol a további zuhanást már nagyon nehéz megállítani; a jegybank eurótartalékai végesek, vagyis felvásárlással a központi bank nem állíthatta volna meg a forint további gyengülését - véli egyik olvasónk. Szintén a kamatemelés melletti érv, hogy elmaradása - vagyis a forint további gyengülése - jelentősen felpörgette volna az inflációt.

Gyengítik a forintot. Jó ez nekünk ?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=56381&page=0&order=&hiview=0

A kamatemelés ugyanakkor vonzóvá teheti a magyar állampapírokat, melyekre a befektetők jóval magasabb kamatot kapnak, mint például Európában - ez pedig egyik olvasónk szerint csak a külföldi tőkések gazdagodását szolgálja.

Hitelét vesztette a gazdaságpolitika

A termelékenység javítása monetáris eszközökkel a valódi gazdaságpolitikai koncepció hiányát jelenti - véli egyik olvasónk. Szerinte mindez ennek ellenére akár eredményes is lehet, bár kockázatot jelent, hogy a legfontosabb exportpiacnak számító Európai Unió gazdasága a recesszió jeleit mutatja. Nem biztos tehát, hogy felvevőpiacot jelent az olcsóbb, ezért versenyképesebb magyar kivitelnek.

2%-os kamatemelés - gratulálok zsiga!http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=56381&page=0&order=&hiview=0Váratlan és jelentős jegybanki kamatemelés/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030619varatlan.html

Másik olvasónk szerint a gyengülő forint nem feltétlenül használ a magyar vállalkozásoknak: nem segíti a tőkefelhalmozást, és az exportpiacokon csak az erős kapcsolatokkal rendelkező világcégek profitálhatnak a drágább euróból.

Mások a kapkodó lépések (a sáveltolás és a kétszeri, összesen 3 százalékpontos kamatemelés) miatt kritizálják a gazdaságpolitika irányítóit: szerintük a gazdaságpolitika annyira elveszítette hitelét, hogy a külföldi befektetők ilyen magas alapkamat mellett sem térnek vissza az országba. Úgy vélik, hogy a pénzügyi kormányzatnak nem saját korábbi lépéseit kellene korrigálnia, hanem hagynia kéne működni a piacot.