Nem menekül az orosz tőke otthonról

Vágólapra másolva!
A Szovjetunió felbomlása óta először fordult elő, hogy több külföldi tőke érkezik Oroszországba, mint amennyi távozik. Az orosz jegybank becslése szerint a második negyedévben 2 milliárd dollárnyi magántőke érkezik, míg 1,5 milliárd dollár távozik az országból.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint a kilencvenes években több mint 200 milliárd dollárnyi tőke hagyta el Oroszországot a "vadprivatizációt" követően. A legtöbb tőke - 30 milliárd dollár - 1996-ban távozott külföldre, elsősorban Ciprusra, ahol az év elejéig 4,5 százalékos volt a társasági adó.

Az adókulcsot a szigetország uniós csatalakozása miatt 10 százalékosra emelte, így az utóbbi időben Ciprusról áramlik a legtöbb pénz Oroszországba; valójában az ottani orosz offshore cégek küldik haza pénzüket - írja a Financial Times.

Oroszország kockázata történelmileg alacsony szintre csökkent - nyilatkozta a lapnak Alekszej Kudrin. Az orosz pénzügyminiszter szerint azonban egyelőre az 50 százalékos állami tulajdoni arány és az alacsony vállalatvezetési kultúra akadályozza a még intenzívebb tőkebeáramlást.