Tavaly 34 ezer forint volt a létminimum

Vágólapra másolva!
Tavaly a létminimumérték egy főre jutó havi összege átlagosan 33,9 ezer forint, míg a Magyarországon tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás esetében 125 ezer forint volt a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint.
Vágólapra másolva!

Egy évvel korábban Magyarországon a két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás esetében a létminimum havi értéke 114 ezer forint volt, az egy főre jutó havi átlagos érték pedig 30,9 ezer forint.

A tavalyi átlagos, egy főre számított létminimumérték a háztartások típusaitól függően a 27 és 43 ezer forint közötti sávban szóródott.

Több mint egymillióan élnek a létminimum alatt/itthon/20030624tobb.html

A nagyon szűkös megélhetési szinthez a lakosság legkisebb jövedelmi ötödének háztartásai egy főre 21,3 ezer forintos, míg a náluk több mint négyszer nagyobb jövedelemmel rendelkező, a legmagasabb jövedelmű ötödbe tartozó háztartások 41,9 ezer forintot véltek szükségesnek.

A KSH számításaiban azoknak a háztartásoknak a javak és szolgáltatások teljes körére kiterjedő, tényleges fogyasztásából indul ki, amelyek élelmiszer-fogyasztása hasonló a tudományosan meghatározott élelmiszer-alapnormatívához.