Ötmilliárd forint a tejválság leküzdésére

Vágólapra másolva!
A magyar tejpiac stabilitásának biztosítása érdekében megállapodás született a termelők és a feldolgozók képviselői között a Tej Terméktanács küldöttközgyűlésén csütörtökön késő este Budapesten. A szaktárca, illetve a termelők és feldolgozók összesen 5,2 milliárd forintot biztosítanak a tejválság megoldására.
Vágólapra másolva!

Kiss Pál István, a terméktanács elnöke a távirati irodának elmondta: annak érdekében, hogy a tejpiaci egyensúly fennmaradjon, biztosítják az 5,2 milliárd forintos forrást az úgynevezett integrációs alap működtetéséhez. Ehhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2 milliárd forintot, a termelők és a feldolgozók pedig 3,2 milliárd forintot biztosítanak.

Ez utóbbi összeget kétharmad részben a termelők, egyharmad részben pedig a feldolgozók állják. Az integrációs alapból így finanszírozható lesz a mintegy 400 millió literes tejfelesleg piacról való kivonása. Kiss Pál István közlése szerint a tej irányára változatlan marad, 72,5 forintot adnak a felvásárlók literenként az extra minőségű tejért.

A feldolgozók ugyanakkor kikötötték, hogy amennyiben az agrártárca nem tud eleget tenni vállalt kötelezettségének, azaz a mintegy 200 millió liter tej piaci kivonásának, úgy e mennyiség piaci kivonására a termelők viszontgaranciát vállalnak a piaci stabilitás biztosítása érdekében.