Jelentősen csökken a német szja

Vágólapra másolva!
Összesen 18 milliárd euró értékű személyi jövedelemadó-csökkentést jelentette be a hét végén Gerhard Schröder német kancellár. Az adóreformnak köszönhetően szakemberek reményei szerint a német gazdaság nem 2005-tól, hanem már jövőre növekedési pályára állhat.
Vágólapra másolva!

Az adócsökkentés a kabinet véleménye szerint nem növeli a költségvetési hiányt, amely az EU szabályrendszere alapján nem lehet nagyobb a GDP 3 százalékánál. Az euró stabilitása érdekében elfogadott értéket Németország már így is átlépte, így Brüsszelben meglehetősen aggódva figyelik a nagymértékű adócsökkentési terveket. Schröder azonban állítja, hogy az adócsökkentést a szövetségi kormány a juttatások, támogatások csökkentésével és az állam kezében lévő részvénycsomagok értékesítésével kompenzálni tudja.

Menedzsmentfórumhttp://www.mfor.hu

Mint a kancellár elmondta, kormánya megteremti, illetve javítja a gazdasági növekedés kereteit. "A döntés jelzés a fogyasztók és az üzleti élet szereplői számára" - mondta Schröder a BBC tudósítása szerint. A német gazdaság - amely immár a harmadik éve nem tud jelentős növekedést felmutatni - számára létkérdés, hogy végre elrugaszkodjon a stagnálás-közeli helyzetből. Az idei év első három hónapjában az ország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent.

A kancellár szerint egy átlagon jövedelemmel rendelkező német állampolgár 10 százalékkal kevesebb jövedelmi adót fog fizetni. "10 százalékos adócsökkentés 10 százalékos fogyasztás-növekedést eredményez"- mondta magabiztosan Schröder.

A német gazdaság élénkülése a hazai vállalkozások helyzetét, így végső soron a magyar gazdaságot is jelentős mértékben segíthetné, hiszen a kedvezőtlen hazai helyzet egyik oka éppen a fő exportpiacnak számító német gazdaság növekedésének megtorpanása.

Az adóreform eredményeképpen 2004-től a legmagasabb személyi jövedelemadó kulcs 48,5 százalékról, 42 százalékra, míg a legalacsonyabb 19,9 százalékról 15 százalékra csökken.

(Menedzsmentfórum)