Erősödött a forint kedden

Az eurót kedd délután 264,30/70 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, mintegy 2,30 forinttal gyengébben a hétfő délutáni 266,60/70 forintos árfolyamnál.

A magyar és külföldi bankok kisösszegű forintvásárlásával indult a keddi kereskedés, aminek hatására a magyar valuta helyzete 7,03 százalékig javult a hétfői 5,46 százalékról az intervenciós sáv erős oldalán - tudta meg a távirati iroda pénzpiaci szakértőktől. Kedd délután 6,35 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán.

A napok óta nem tapasztalt pozitív hangulat kialakulásában a vártnál kedvezőbben alakuló lengyel költségvetési hiánynak is szerepe volt, a külföldiek ismét a feltörekvő piacok felé fordultak - mondták az üzletkötők. Délután azonban már alig volt forgalom a bankközi devizapiacon.

Az overnight kamatok az új tartalékolási periódus első napján mintegy 100 bázisponttal magasabban, 9,50/70 százalékon zártak. A tomnext kamatok valamivel feljebb, 9,60/80 százalékon álltak a hivatalos kereskedési idő végén.

Az állampapír piacon is megjelentek a külföldi befektetők, átlagos forgalomban minden lejáraton 10 bázispontot meghaladóan csökkent a hozamszint. A legnagyobb mértékben, 20 bázisponttal az egyéves állampapír referenciahozama ment lejjebb.