Használhatják az 5-ös utat a fuvarozók

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a fuvarozói érdekképviseletek kedden megállapodtak arról, hogy szerdától az 5-ös számú főút felújítását szakaszosan végzik, és ahol az útépítők éppen nem dolgoznak, ott a 7,5 tonna teherbírás feletti járművek közlekedhetnek.

A megállapodás szerint az építés első szakaszában szerdától augusztus 11-ig a 20-as és 31,6-os kilométerszelvény között az 5-ös számú főutat a 7,5 tonna feletti járművek nem használhatják, írta közös közleményében a GKM, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ).

Ezzel egy időben a 31,6-os és 67,5-ös kilométerszelvény között az 5-ös számú főúton a 7,5 tonna feletti járművek nem közlekedhetnek 0-6 óra, 12-18 óra és 22-24 óra között. Az építés második szakaszában augusztus 12-től szeptember 30-ig a 31,6-ös és a 67,5-ös kilométerszelvény között az 5-ös számú főúton a 7,5 tonna feletti járműveknek 0-17 óra és 22-24 óra között tilos közlekedniük.

Korábban a fuvarozók kifogásolták, hogy az 5-ös főút Pest megyei szakaszáról felújítási munkák miatt június 16-tól kitiltották a 7,5 tonnánál súlyosabb járműveket. Ezért kénytelenek voltak az M5-ös autópályát használni, ám annak úthasználati díját sokallják, mivel szerintük a Kiskunfélegyháza-Budapest között vállalt fuvar nyereségét elviszi az autópályadíj.

Tiltakozásul múlt hét hétfő reggel hat órától az E75-ös főúton Felsőlajos határában mintegy 200 tehergépjármű demonstrált és zárta el az egyik sávot. A tiltakozó akció szerdán délben befejeződött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK