Jelentéktelen munkákat bíztak iraki cégekre

Vágólapra másolva!
Az iraki újjáépítési munkálatokat irányító Bechtel csoport eddig hat iraki cégnek adott alvállalkozói megbízást különböző feladatokra. A hat vállalat ugyanakkor az odaítélt összeg csupán 20 százalékát kapja, és többségében jelentéktelen feladatokkal bízták meg őket - írja a CNNMoney.
Vágólapra másolva!

A Bechtel által hétfőn közzétett listából kiderül, hogy a 34 cég nagy része amerikai, és brit, míg a nyertes alvállalkozók közül csupán hat iraki székhelyű. A nyertes vállalatok egyike egy olyan londoni központú biztonsági cég, amely kizárólag a brit speciális alakulat volt katonáit foglalkoztatja. Az alvállalkozók között tíz kuvaiti és egy szingapúri is van. Az egyik kuvaiti vállalat Umm Kaszr kikötőjében végez majd növényvédelmi munkálatokat.

Az iraki cégeknek juttatott megbízások hidak átmeneti helyreállítására, illetve repülőtéri és kikötői munkákra korlátozódnak. A Tauf Construction nevű iraki cég például a bagdadi nemzetközi repülőtér kifutópályáinak újrafestését "nyerte el". A Bechtel szóvivője közölte: cége továbbra is reménykedik abban, hogy az alvállalkozói szerződések többségét iraki vállalatokra bízhatják.

Az iraki háborút követően, ez év áprilisban a Bechtel nyerte el az újjáépítésre szóló 680 millió dolláros kormánymegbízást. Az alvállalkozói munkák elvégzésére pályázaton jelentkezhettek a cégek a világ minden részéről, köztük Magyarországról is.