Brit cég gyárthatja az új iraki bankjegyeket

Vágólapra másolva!
Egységes új pénzt vezetnek be október 15-től Irakban - jelentette be Paul Bremer, az ország adminisztrációjának ideiglenes vezetője. A várakozások szerint a bakjegyeket brit cég gyártja majd; a bejelentés után a vállalat részvényeinek árfolyama 9 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

Október közepétől az ország déli részén használt - Szaddám portréjával díszített - dinárt és az ország északi, kurdok által ellenőrzött területén használt ún. svájci dinárt is új fizetőeszköz váltja fel - jelentette be hétfőn az iraki adminisztráció vezetője a BBC tudósítása szerint. Paul Bremer közölte: a régi pénzeket három hónapos átmeneti idő után vonják ki a forgalomból. A régi dinárt egy az egyben váltják, egy svájci dinár pedig 150 új dinárt ér majd.

Az új bankjegyeket várhatóan a brit De La Rue cég vezette konzorcium készítheti; a bejelentés után a társaság papírjainak árfolyama 9 százalékkal emelkedett.

Féléves költségvetés

Az országot irányító volt amerikai diplomata bejelentette azt is, hogy elfogadta Irak 2003 második felére vonatkozó költségvetését. A büdzsé főösszege 9 billió dollár, a bevételek fele olajexportból származik majd a tervek szerint.

Bremer a költségvetéstől az életkörülmények és a gazdaság normalizálódását reméli.