Erős ENSZ-bírálat az IMF-nek és a Világbanknak

Vágólapra másolva!
Az ENSZ segélyezéssel foglalkozó fejlesztési programja, az UNDP szerint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank politikája aligha alkalmas arra, hogy az afrikai, ázsiai és latin-amerikai szegény térségeket hatékonyan segítse. Az UNDP jelentése szerint e két szervezetnek a gazdagabb országokat kellene segélyezésük fokozására ösztönözni ahelyett, hogy a fejlődő országokat kényszerítenék kiadásaik csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Ha érvényes az a cél, hogy 2015-ig a globális szegénységet a felére csökkentsük, az IMF és a Világbank programjaiban radikális változtatások szükségesek - áll az UNDP 2003-as globális fejlődési jelentésében, a Human Development Reportban.

Az UNDP szerint a pénzügyi szervezeteknek le kellene mondaniuk arról, hogy ezekben az országokban az állami kiadásoknak felső határt szabjanak: az idő, amikor a kiadások ellenőrzésének, az adóreform és a privatizáció szorgalmazásának, valamint a külkereskedelem liberalizálásának értelme volt, az UNDP szakértői szerint már lejárt.

A jelentés cáfolja azt a széles körben elterjedt nézetet is, hogy a világ országainak általában "jobban megy" jelenleg, mint korábban. 54 államban a lakosság ma szegényebb, mint 1990-ben. 34 országban csökkent a születéskor várható átlagéletkor, és 21 államban nőtt az éhezők aránya az összlakossághoz képest - áll a 367 oldalas dokumentumban.

Az a stratégia, amely kizárólag a piac erejére és az erősödő kereskedelemre hagyatkozik, nem vezet eredményre. Ahhoz, hogy a gazdaságnövekedés feltételei javuljanak, szükséges az állami beavatkozás - véli a jelentés egyik fő szerzője.