Fogy a hagyma Makón

Vágólapra másolva!
A tavalyinál csaknem 1000 hektárral kevesebb, 4300 hektár területen terem a hagyma Makó térségében, ahol az elmúlt 5 évben 8-10 ezerről felére esett vissza a világhírű fűszernövényt termesztők száma.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Füleki László, a Makói Hagyma Terméktanács titkára szerint a vetésterület csökkenését az utóbbi évek szélsőséges időjárása okozta, a hagymának ugyanis egyaránt árt a sok eső, az aszály, a fagy. Az ágazat gazdaságossága ráadásul jelentősen visszaesett, ezért sokan abbahagyták a hagymatermesztést, főként a dughagyma és a magról vetett hagyma területe csökkent.

Az országos helyzetet ismertetve kiemelte: az áttelelő hagymában, amelyet 630 hektáron vetettek augusztusban, a kemény tél komoly károkat okozott; kevesebb, mint 100 hektárnyi vészelte át csak a fagyot, ezért import hagyma került a boltokba.

Tavaly átlagosan 20-22 tonna hagyma termett hektáronként, az idei várható termésátlag területenként igen különböző lehet, attól függően, hogy locsoltak-e megfelelően a termelők. Az eddigi szemlék alapján arra lehet számítani, hogy lehetnek jó termésű táblák is, például Bács-Kiskun megye egyes részein.

Az idei aszálykárokat a hagymások is jelentették a szaktárcának, és ennek csökkentése érdekében kérték az öntözővíz költségének elengedését - mondta el Füleki László.