Egymilliárd dolláros felújítási üzlet Irakban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hadserege újra várja az árajánlatokat Irak olajipari létesítményeinek rendbetételére. A pályázatot egyszer már kírták a körülbelül egymillió dolláros üzletre, azonban akkori nyertes Halliburtonnel szerződést bontottak, mert a céget korábban Dick Cheney alelnök vezette..  
Vágólapra másolva!

Bármilyen cég előtt nyitva áll a lehetőség az iraki olajipar újraindításához, amennyiben megfelel az USA üzleti előírásainak. Az amerikai hadsereg kettő darab, két évre szóló szerződést kínál: az egyik az észak-iraki, a másik pedig a déli olajmezők rendbetételére ad megbízást. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mennyit fizetnek majd a cégeknek, a végső összeget ugyanis az elvégzett munka után állapítják meg. Nemzetközi szakértők szerint azonban az összeg akár az egymilliárd dollárt is elérheti - tudósít a BBC.

Az amerikai hadimérnökök előzetes felmérései alapján a munka elsősorban olajkutak eloltásából, és a környezeti károk enyhítéséből áll majd. A későbbiekben szinte teljesen fel kell majd újítani az olajmezők létesítményeit. Az iraki olajipari infrastruktúra nagyon megsínylette az utóbbi tíz év ENSZ-embargóját, ezt tetézte be most a háborús pusztítás.