A vevő fizeti az áfát az online termékek után

Vágólapra másolva!
Nem a szolgáltató vagy a szállító telephelye, hanem a fogyasztó, megrendelő székhelye szerint kell az áfát a közelmúltban hatályba lépett direktíva értelmében megfizetni. Ezzel kívánja az Unió az európai cégek versenyhátrányát megszüntetni - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A digitális tartalomszolgáltatások utáni áfa beszedés egységes szabályait tartalmazza a fent hivatkozott direktíva. Azonos - diszkriminációmentes - rendelkezéseket határoz meg az Unión belüli és a külföldi szolgáltatók számára, megszüntetve a tagországokban működő cégek versenyhátrányát. Nem a szolgáltató vagy a szállító telephelye, hanem a fogyasztó, megrendelő székhelye szerint kell az áfát megfizetni, így az unión kívüli értékesítés esetén az EU-ban a jogügylet után áfa-kötelezettség nem keletkezik.

A tengerentúli szolgáltatók számára igen hátrányos az új szabályozás, mivel eddig adómentesen forgalmazhatták termékeiket az Unióban, míg a tagállamokban működő cégek kötelesek voltak áfát fizetni. Ezt az ellentmondást kívánták a bizottság álláspontja szerint kiküszöbölni. A külföldi szolgáltatók számára egyetlen kedvezményt biztosítottak, nevezetesen, hogy elegendő egy tagállam adóhatóságánál bejelentkezniük.

Áfafizetés az Unióban/uzletinegyed/ado/vallalkozoiadok/20030312afafizetes.html

Online termékek értékesítése esetén a vevők túlnyomó többsége maga is vállalkozás, így az áfa-fizetési kötelezettségüket is ők teljesítik. Magánszemélynek történő értékesítés esetén azonban az eladót terheli az áfa felszámítása - a vevő származási országának szabályai szerint - és annak megfizetése is, amelyet a fentiek alapján a vevő országa javára kell teljesíteni.