A vártnál lassabban nőtt a fizetési mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya az idén májusban 305 millió euró volt, míg az első öt hónapban 1,746 milliárd eurót tett ki a deficit - közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján (MNB) hétfőn. Az elemzők májusra 350 millió euró hiányt vártak.
Vágólapra másolva!

A szezonális hatások kiszűrésével számított májusi egyenleg 51 millió euróval kisebb hiányt mutat az előző hónaphoz képest. A folyó fizetési mérleg egyenleg alakulásában meghatározó szerepet játszó reálgazdasági tranzakciók mérlegében a javulás ezúttal az idegenforgalmon kívüli szolgáltatásokhoz kapcsolódik, az áruforgalom hiánya ugyanis kismértékben meghaladja az áprilisit. A nem adóssággeneráló finanszírozás májusban 38 millió euró forrásbeáramlást mutatott, így a folyó fizetési mérleg hiányát továbbra is elsősorban a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozza.

Tovább romlott a külkereskedelmi egyensúly

2003. májusban az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3064 millió euró export és 3438 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány növekedése a szezonálisan kiigazított adatok alapján májusban tovább folytatódott. Az előző hónaphoz 17, míg tavaly májushoz képest 310 millió euróval volt nagyobb a deficit. A szezonális hatásoktól megtisztított havi adatok szerint 2003-ban az áruexport azonos szinten mozog, míg az áruimportnál növekedés figyelhető meg.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a szolgáltatások egyenlege javult: az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya csökkent, míg az idegenforgalmi többlet lényegében nem változott. A kiigazított adatok alapján, a tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelemáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetések az utóbbi két hónapban csökkenő kiadási többletet mutatnak. Az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadások alakulását hosszabb időszakot tekintve továbbra is kiegyensúlyozott kép jellemzi.

Nulla volt a tőkebefektetések egyenlege

Májusban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 38 millió euró forrásbeáramlást mutatott. A közvetlen tőkebefektetések egyenlege májusban gyakorlatilag nulla volt, mivel a magyar befektetők külföldön 68 millió eurót, míg a külföldiek Magyarországon 67 millió eurót fektettek be.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 39 millió euró forrásbeáramlást mutatott. A folyó fizetési mérleg hiány és a finanszírozás szerkezete miatt a tranzakciók alapján májusban tovább nőtt az ország nettó adóssága.

2003. május végén a jegybanki tartalékok értéke 10,9 milliárd euró volt.