Új erőmű nélkül nehézkes lesz az áramellátás

Vágólapra másolva!
A magyarországi villamosenergia-fogyasztás az év első hat hónapjában 2,9 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakét - derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) előzetes adataiból. A növekmény elsősorban a hosszú, hideg télnek, valamint a nyári szezonban a klímaberendezések által okozott fogyasztásnövekedésnek tudható be. Az ellátás biztosítására néhány éven belül egy új erőműre lesz szükség - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) általános vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta, hogy februártól júniusig havonta átlagban 100-200 gigawattórával fogyasztott több áramot az ország, mint 2002 hasonló időszakában. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy az év hátralévő részében marad-e ez a növekmény, mivel a következő hónapok időjárása is kiszámíthatatlan lehet.

Az eddigi adatok alapján a szakemberek 2 százalék körüli fogyasztásnövekedéssel számolnak 2003-ban. A műszerek 2001 első félévében még 2-2,5 százalékos fogyasztásbővülést mértek, ami az év végére egy százalékra mérséklődött. A tényleges nettó fogyasztást a középfeszültségű és a nem háztartási, kisfeszültségű áramot felhasználó fogyasztók növelik - mondta a vezérigazgató-helyettes.

A villamosenergia-piac liberalizálása előtt az MVM a belföldi erőművektől többet vásárolt, mint jelenleg. A feljogosított fogyasztók többsége ugyanis az importáramot részesíti előnyben. A növekvő áramszükséglet részben a tranzit megállításából is kielégíthető, mivel a tranzitáló országok Magyarországon is eladhatják a villamos áramot.

Gerse Károly szerint az ellátás egyik kényes kérdése, hogy néhány éven belül meg kell szüntetni több magyarországi erőművet is, amelyek összteljesítménye 1000-1500 megawatt. Erőműépítéssel eddig 700-750 megawatt teljesítményt sikerült pótolni - új gázmotoros erőművek építésével, valamint a meglévő kapacitások bővítésével. Emiatt egy évtizeden belül mindenképpen szükség lesz egy új, nagy erőmű felépítésére Magyarországon - írja a Napi Gazdaság.