Hatalmas olajmezőt találtak Iránban

Vágólapra másolva!
38 milliárd hordós tartalék van abban az új olajmezőben, melyet Irán területén tártak fel a szakemberek. Az olajmező megtalálása szakemberek szerint igencsak megerősítheti a közel-keleti olajtermelő országok pozícióit a hosszú távú versenyben.
Vágólapra másolva!

Az új mezőn található körülbelül 38 milliárd hordónyi olajnak csak egy részét lehet kitermelni, a felfedezés az OPEC és elsősorban a közel-keleti országok pozícióit erősíti a fosszilis energiaforrások piacán, az elemzők szerint.

Jövőre jelentősen csökkenhet az olaj ára/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030710jovore.html

A közel-keleti olajkészletek döntő többsége Szaúd-Arábia és Irak területén található: a most feltárt mezővel Irán a harmadik legnagyobb tartalékkal rendelkezik a térségben. Az újonnan felfedezett mezők a tengerpart közelében helyezkednek el, és ez nagyban megkönnyíti a szállítást. A mezőben található olaj minősége azonban nem éri el az Irán más területein kitermelt kőolajét, és felszínre hozni is költségesebb lesz.

A BBC szerint a felfedezés inkább hosszú távú, stratégiai jelentőséggel bír. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a legutóbb, négy éve megtalált új iráni mezőkön sem indult be még a termelés.