Jövőre magasabb lesz a késedelmi kamat

Vágólapra másolva!
Magyarország már átvette azt az uniós direktívát, amely alapján a csatlakozást követően jövő májustól a fizetési kötelezettséget nem teljesítő gazdálkodó szervezeteknek a korábbinál magasabb késedelmi kamatot kell majd fizetniük - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A kizárólag gazdálkodó szervezetek egymás közti szerződéseire vonatkozó szabály értelmében a jelenlegi 11 százalék helyett jövő májustól a mindenkori jegybanki alapkamat, plusz 7 százalékpontos késedelmi kamatot kell majd fizetni. Ez a jelenlegi MNB-kamatszint mellett 16,5 százalékot jelentene, de a csatlakozásig még változhat a jegybanki alapkamat.

Az a jogi lehetőség továbbra is fennmarad, hogy ha a szerződő felek túlzottan alacsony, vagy magas késedelmi kamatot állapítanak meg, a bíróság azt megváltoztathatja.

A magas késedelmi kamat bevezetését az a tapasztalat vezette az Unióban, hogy azokban az országokban, ahol magasabb a kamat, ott jobb a cégek fizetési fegyelme. Az Európai Bizottság épp a napokban perelte be Luxemburg és Spanyolország kormányát, mert a két állam nem ültette át jogrendjébe a késedelmes fizetések visszaszorítását célzó irányelvet a tavaly augusztusi határidőig - írja a Világgazdaság.