Kockázatos lehet az árfolyamrögzítés

Vágólapra másolva!
A cseh jegybank szerint Csehországnak nem kellene az uniós tagság elnyerésével egy időben az euróhoz kötnie valutája árfolyamát, mert két évvel később még nem lesz érett a közös pénz átvételére. Magyarországon még nem született döntés az árfolyamrögzítés időzítéséről. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöki posztjának várományosa az euróérettség szigorú elbírálását helyezte kilátásba - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A cseh jegybank nem tartja a makrogazdasági stabilitás szempontjából előnyösnek, hogy az ország a minimálisan megkövetelt két évnél hosszabb időt töltsön el az európai árfolyamrendszerben, az ERM-II.-ben.

Pedro Solbes, az EU gazdasági biztosa után kedden Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) novemberben hivatalba lépő új elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a tagjelöltektől a maastrichti szerződésben eredetileg rögzített szigorúbb, 2,25 százalékos árfolyamsáv tiszteletben tartását várnák el. A cseh jegybank szerint az ország 2007-ben még nem lesz érett a közös pénzre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyminisztériummal közösen jelenleg is vizsgálja az árfolyamrögzítés időzítésének kérdését, de döntés még nem született. László Csaba pénzügyminiszter legutóbb úgy nyilatkozott, hogy az euró mihamarabbi, vagyis 2007-es vagy 2008-as bevezetése a cél, míg Járai Zsigmond jegybankelnök a Világgazdaságnak azt mondta: "kisebb esélyét látom a 2007-es belépésnek, mint egy későbbi csatlakozásnak".

Költségvetési kiigazításra lehet szükség/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030716koltsegvetesi.html

A lap értesülései szerint a pénzügyminiszter korai euróátvételt célzó terveinek a kormányzaton belül is számos ellenzője van, főként azért, mert a 2007-es céldátum esetén a 2005-ös költségvetésben kellene jelentős megszorításokat eszközölni, egy évvel a választások előtt.