Rekord költségvetési hiány Amerikában

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház közleménye szerint akár 455 milliárd dollár is lehet az idei költségvetési hiány. Ha beigazolódik az állíáts, ez lesz minden idők legnagyobb amerikai deficitje, ami ráadásul még tovább nőhet jövőre - az elnökválasztás évében - és elérheti a 475 milliárd dollárt - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A mostani 455 milliárd dolláros költségvetési hiány az 1992-ben felálított rekordot döntötte meg: akkor 290 milliárd dollár volt a hiányzó öszeg. Szakértők szerint azonban a zuhanás még nem állt meg, ugyanis jövőre, az elnökválasztás évében 475 milliárd dolláros deficit várható, ráadásul a kormányzat további kétezermilliárd dollárnyi államadósságot halmoz fel ez elkövetkező öt évben - áll a Költségvetési és Menedzsment Hivatal legfrissebb jelentésében. Joshua Bolten, a hivatal vezetője szerint jogos az aggodalom a költségvetési hiány miatt, azonban a hivatal úgy látja, hogy 2005-től sikerül majd folyamatosan csökkenteni a deficitet.

Forrás: REUTERS
Forrás: REUTERS

A költségvetési hiányt súlyosbítja az iraki katonai jelenlét, ami havonta 3,9 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak, és éppúgy nem tervezték be az idei költségvetésbe, mint azt a 48 milliárd dollárt, amit Bush elnök a Szaddam Husszein elleni háborúra kért a kongresszustól. A Fehér Ház ezzel kapcsolatban elismerte, hogy megközelítőleg sem tudják mennyibe is kerül majd összesen az iraki és az afganisztáni megszállás.

A demokraták elsősorban George Bush adócsökkentő politikáját hibáztatják a rekord nagyságú költségvetési hiányért, azt azonban ők is elismerik, hogy az utóbbi év gazdasági recessziója is oka a hatalmas deficitnek. A kormányzat arra kérte Kongresszust, hogy ahol csak lehet, fogja vissza a kiadásokat. Kormánykörök szerint a megnyugtató megoldás az lenne, ha az amerikai gazdaságban újra egy "hosszantartó és nagyarányú" növekedési periódus következne.