Jelentősen gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A forint csütörtökön reggel 6,34 százalékon nyitott a bankközi devizapiacon a sáv erős oldalán, 65 bázisponttal gyengébben a szerda délutáni pozíciójánál. 
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama reggel 264,40/50 forint volt, szemben a szerda délutáni 262,55/262,75 forintos jegyzéssel. A kereskedők szerint a nap további részében is a forint eladás lesz a jellemző, az euró árát 263,50 és 264,50 forint között várják.

A dollár továbbra is erős, a reggel jegyzett 235,00/30 forintos árfolyam megegyezik az előző napi záró szinttel.

Az overnight forintpiacon továbbra is nagy a kereslet, a 9,30/50 százalékos kamatszint mintegy 30 bázisponttal volt alacsonyabb reggel, mint szerdán délután.

Csütörtökön reggel kisebb mértékben ugyan, de folytatódott a külföldiek állampapír-eladása. A hozamok a 10 éves államkötvények esetében 3-4 bázisponttal, az 5 éves államkötvény esetében 5-10 bázisponttal emelkedtek.

Folytatódik a hozamemelkedés az állampapírpiacon

A piacon arra számítanak, hogy a forint gyengülése következtében a jegybanknak nincs már tere arra a kamatcsökkentésre, amelyet a piac korábban már beárazott. Sőt van olyan vélemény is, hogy a forint gyengülésében szerepet játszanak a jegybanki kamatemeléshez fűződő spekulatív elemek is, ha az euró tartósan a 265 forintos szinten marad, a jegybank kénytelen lesz újra kamatot emelni.

Csütörtökön délelőtt 10 óráig 263,60 és 264,50 forint között ingadozott az euró jegyzése a bankközi devizapiacon.

A kedden ismertetett 2004.évi költségvetési irányelvek megváltoztatták a korábban kialakulni látszó trendeket - vélik szakértők. A piacon jelenleg az a vélemény uralkodik, hogy a költségvetés túlköltekezésének nem látszanak a valódi gátjai, a nagy elosztó rendszerek reformjának politikai kockázatát nem vállalja a kormány.