Az adósság miatt késhet az euró bevezetése

Vágólapra másolva!
Az uniós csatlakozásra váró 10 állam közül két meghatározó ország, Lengyelország és Magyarország májusban nagyobb külföldi adósságállománnyal rendelkezett, mint a többi nyolc együttvéve. A várható újabb kölcsönök pedig késleltethetik az euró bevezetését az említett államokban - vélik a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó szakértők.
Vágólapra másolva!

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet a héten az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a hosszú távú szuverén magyar deviza- és belföldi adósság kilátását, amelyet a nagy költségvetési deficit miatti aggodalommal indokolt. Lengyelországban pedig - ahol 2005-ig a deficit további növekedésével számolnak - a kormány jövő héten tárgyalja a lakossági fogyasztás növelését célzó intézkedéscsomagot.

Európai Unió/nagyvilag/index.htmlAz [origo] rovata

A két ország főként út- és hídépítésre, valamint az egészségügyi- és nyugdíjrendszer biztosítására vesz fel külföldi kölcsönöket, és így valószínűtlen, hogy teljesíteni tudják a költségvetési hiány és az adósságok csökkentésére vonatkozó uniós kötelezettségeket. A leendő tagországoknak egyéb feltételek mellett a GDP 60 százalékánál nem rendelkezhetnek nagyobb államadóssággal.

Fenyegető mértékű államadósság

Lengyelországban az államadóság idén a GDP 51 százalékát teszi majd ki, míg Magyarországon 57 százalékát. Ezzel szemben Csehország csupán 900 millió dollárral tartozik a külföldi kötvénytulajdonosoknak. Az EU-hoz csatlakozó országoknak az inflációt is az uniós szinthez kell közelíteniük, az adórendszert az EU adórendszeréhez kell igazítaniuk, a deficitnek pedig a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia.

Az EU két legnagyobb gazdasága Németország és Franciaország épp a költségvetési szabályok enyhítését szeretné elérni, mivel a két gazdaság a recesszió közelébe került, az állami bevételek pedig csökkennek. A két ország várhatóan idén és 2004-ben is túllépi a hiány megengedett mértékét. Franciaország ráadásul az EU hitelfelvételi korlátozásainak felfüggesztését is kérte annak érdekében, hogy a kormányoknak lehetőségük legyen az adók csökkentésére és a lakossági fogyasztás élénkítésére.

Negatív kilátások

PM: Tartható a 4,5 százalék körüli hiány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030715pmtarthato.html

A Fitch hitelminősítő szerint az államháztartás hiánya Magyarországon a GDP 5,5 százalékát teszi ki idén éves szinten, szemben a kormány által valószínűsített 4,5 százalékkal. Az új csatlakozók közül az elmúlt évben Magyarországon volt a legnagyobb a deficit, a nemzeti össztermék 9,4 százaléka.

A Standard & Poor's hitelminősítő Lengyelország hitelbesorolását a rontotta negatívra. A hitelminősítő várakozásai szerint a deficit idén a GDP 6 százalékára, jövőre 7 pedig 7 százalékára nő. 2002-ben a lengyel államháztartási hiány a GDP 5,1 százaléka volt.

2008-tól euróval fizethetünk/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/200307162008tol.htmlEuró-linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/penzugy,_bank,_biztositas/penzugy,_bankok/euro

Jerzy Hausner, lengyel gazdasági és munkaügyi miniszter a Bloomberg hírügynökségnek elmondta, hogy a deficit várható növekedése miatt az euró bevezetésére - hasonlóan Csehországhoz - 2009 előtt nem kerülhet sor. Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanakkor azt közölte, hogy az euró magyarországi bevezetése 2008. január 1-én valósul meg.

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett meglehetősen szigorú ország-jelentéseiben felhívja a csatlakozó országokat, hogy a csatlakozásig teremtsék meg a felzárkóztatási források fogadásához szükséges alapvető feltételeket - írja a Bloomberg hírügynökség.