Gyenge forint, tragikus állampapír-piac

Vágólapra másolva!
A bankközi devizapiacon pénteken délután 5,63 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 62 bázisponttal gyengébben a csütörtök délutáni helyzeténél. Az eurót 266,30/60 forinton jegyezték, mintegy 2,0 forinttal drágábban a 264,50/90 forintos csütörtöki árfolyamnál.
Vágólapra másolva!

A kereskedők rendkívül ideges hangulatú, de átlagos forgalmú piacról számoltak be, amelyet a belgazdasági bizonytalanságok mellett a zloty piacának zavarai is megterheltek.

A forint a nap folyamán 5,09-6,15 százalékos sávban mozgott. A kora délutáni órákban 268 forintos euró árfolyamnál érte el mélypontját a magyar deviza. A legerősebb nyitáskor volt, amikor az eurót 265 forinton jegyezték.

A dollár további mintegy 0,80 forinttal erősödött, a péntek délutáni jegyzés már elérte a 237,80/238,00 forintot. A piacon pesszimista hangulat uralkodik. Egy hét alatt az euró 260 forintról 267 forintra drágult, és gyaníthatóan nincs még vége a magyar deviza gyengülésének - mondják a kereskedők.

Az egy hónapos hitelek kamata 25 bázisponttal 10,0 százalékra emelkedett, a 6 hónaposoké 20 bázisponttal 9,50 százalékra nőtt. Az egy napos és a tomnext kamat megegyezett a 9,60/70 százalékos csütörtöki szinttel.

Az állampapír-piaci helyzetet tragikusnak minősítették a kereskedők. Az ideges piacon minden lejáraton drasztikusan, 20-25-30 bázisponttal emelkedtek a hozamok, ami azért lehetséges, mert nincs szükség jelentős tőkére ahhoz, hogy az árfolyamokat szinte tetszőleges irányba jelentősen elmozdítsák - mondják a kereskedők. A 10 éves államkötvény hozama például 6,82 százalékról 7,15 százalékra, az ötéves 7,50 százalékról 7,70 százalékra emelkedett.

A spekulációs árfolyam-befolyásolás gyanúja alapos, a végbefektetők kilétét homály fedi. Az elsődleges állampapír forgalmazók nem is mernek az ideges piacon pozíciót vállalni, csupán megbízásokat teljesítenek - mondják kereskedők.

Napok óta feltűnően azonos módon folyik az üzletelés: a reggel eladott állampapírokat délután visszavásárolják, s a két árfolyam közötti eltérés tetemes hasznot is hozhat. Elképzelni sem tudjuk, mi fordíthatná meg a trendet, a piac teljesen kiszolgáltatott - mondta egy kereskedő.