A Bundesbank későbbi valutauniós csatlakozást javasol

Vágólapra másolva!
A jövő májusában az Európai Unióhoz csatlakozó országoknak csak később kellene belépniük az európai pénzügyi rendszer előszobájába, az ERM-II valutarendszerbe - olvasható a Bundesbank hétfői jelentésében. A legtöbb csatlakozó ország azonban már bejelentette, hogy a valutaárfolyam-mechanizmushoz a lehető legkorábban kíván csatlakozni.
Vágólapra másolva!

Az EU-hoz csatlakozó tíz ország a csatlakozás után néhány évvel már bevezetné az eurót, azonban a Bundesbank szerint gazdaságilag ésszerűbb lenne, ha a valutaárfolyamokat szabadon hagynák mozogni, vagyis elhalasztanák az ERM-II tagságot. A német központi bank szerint a tíz tagjelölt könnyebben hajthatná végre a szükséges gazdasági átalakításokat, ha nagyobb fokú valutaárfolyam-rugalmassággal rendelkezne.

2008-tól euróval fizethetünk/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/200307162008tol.htmlLászló Csaba: a lehető leghamarabb belépünk az ERM II-be/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030630laszlo.html

Az EU szabályai szerint az euróövezethez csatlakozó országoknak az euró bevezetése előtt legalább két éven át tartaniuk kell magukat a plusz/mínusz 15 százalékos sávban rögzített euró ingadozási árfolyamsávhoz.

A Reuters megjegyzi, hogy a Bundesbank ajánlása ellentétben áll egyes országok, köztük Magyarország céljával, miszerint az ország a csatlakozással együtt a jövő májusban lépne be az ERM-II-es rendszerbe, majd 2008. január 1-től csatlakozna az euróövezethez.

A cseh központi bank ezzel szemben a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Prágának bizonyos ideig távol kell maradnia az ERM-II-től, és az eurózóna-tagságot csak 2009-2010-re kellene megcéloznia.

A Bundesbank a csatlakozókkal sem kivételezne

A Bundesbank szerint a csatlakozóknak ugyanazoknak a pénzpolitikai szabályoknak kellene eleget tenniük, mint a mostani tagországoknak. Nem kaphatnának költségvetésihiány-engedményeket azért, hogy a szükségessé váló infrastrukturális fejlesztéseket felgyorsíthassák.