Távozik a szerb jegybank vezérkara

Vágólapra másolva!
Politikai konfliktusok miatt távozik a szerb nemzeti bank teljes vezérkara. A jegybank irányítását várhatóan Kori Udovicki jelenlegi bánya- és energiaipari miniszter veszi át.
Vágólapra másolva!

A szerb parlament pénteken elfogadta a központi bank működését szabályozó törvényt, s a törvényhozás pénzügyi bizottsága hétfőn Kori Udovicki bánya- és energiaipari minisztert jelölte a pénzintézet élére. A parlament valószínűleg már kedden megválasztja Udovicki asszonyt jegybankelnöknek.

Gazdasági okokból válhat Szerbia és Montenegró/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030428gazdaagi.html

Mladjan Dinkic jelenlegi elnök neve fel sem merült a jelöltek között. Dinkic már Zoran Djindjic meggyilkolt miniszterelnökkel is kemény vitákat folytatott a dinár árfolyamáról, s a kormány vitája a jegybankelnökkel csak durvult azután, hogy a hasonló nevű szakértői csoportból párttá alakult a G17 Plus, amelynek Dinkic lett az alelnöke. A vita az elmúlt napokban élesedett: a jegybankelnök magyar rendőrségi dokumentumokra hivatkozva pénzmosással vádolta meg a jelenlegi kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadóját és a miniszterelnöki kabinet volt vezetőjét, aki jelenleg a bankok szanálásával foglalkozó ügynökség igazgatója.

Miután egyértelművé vált, hogy Dinkic távozik tisztségéből, a jegybank két alelnöke, Radovan Jelasic és Nikola Zivanovic is bejelentette, hogy elmegy a nemzeti banktól 10-15 közvetlen munkatársával együtt. Mindannyian külföldi bankoknál dolgoztak, mielőtt Milosevic hatalmának megdöntése után visszatértek Szerbiába.

Dinkicet tavaly az év emberének választotta a Vreme című tekintélyes belgrádi politikai hetilap, érdemei közé sorolva, hogy a jegybank volt az egyetlen intézmény Szerbiában, ahol végbement a reformfolyamat. Véleményük szerint Dinkic stabil és hatékony intézménnyé tette a jegybankot, megteremtette az értéktartó és konvertibilis dinárt, fontos szerződéseket írt alá a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal, csaknem nyolcszorosára emelte a jegybanki devizatartalékot, zökkenőmentesen euróba és dinárba konvertálta a Szerbiában felhalmozódott közel nyolcmilliárd német márkát, visszanyerte a polgárok bizalmát a szerbiai bankok iránt, illetve az ország teljes pénzforgalmát átvitte a bankokba. Érdemei mellett Dinkic szemére vetették modortalanságát és azt, hogy "magáncégévé" tette a jegybankot.

Dinkic korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy Szerbia és Montenegró gazdaságilag nem életképes.