550 milliárdot vonnak el a gazdasági szereplőktől

Vágólapra másolva!
Nincs szó megszorításokról, csupán takarékosságról - véli Medgyessy Péter miniszterelnök. Egy biztos: az eddig bejelentett kormányzati intézkedések összesen 550 milliárd forintot vonnak el a gazdaság szereplőitől. Az összeg egy része az adóterhek emeléséből, másik része pedig néhány eddigi kedvezmény megszüntetéséből vagy a tervezett enyhítés elhalasztásából származik. A kormány ennek ellenére azt ígéri: jövőre nem csökken az életszínvonal.
Vágólapra másolva!

Már 2003-ban is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a gazdasági szereplők, mint azt eddig tervezték: augusztustól átlagosan 9 százalékkal drágul az áram. A kabinet a januári áremelést hozta előre részben a világpiaci árak emelkedésére, részben a paksi atomerőmű üzemzavarára hivatkozva. Az áremelésnek ugyanakkor minden bizonnyal nincs vége: az energia az áfakulcsok módosítása miatt jövőre akár újabb 10 százalékkal is drágulhat.

Jogszabályfigyelőhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/jogszabalyfigyeloKövesse Ön is a jogszabályváltozásokat!

Idén a közalkalmazottak és a köztisztviselők sem számíthatnak 13. havi fizetésükre, és időlegesen a nyugdíjasoknak is le kell mondaniuk a számukra megígért 53. heti nyugdíjról. A kabinet döntése értelmében ezeket a pénzeket csak jövő januárban fizeti ki a költségvetés, így a büdzsé idei kiadásai mintegy 60 milliárd forinttal csökkennek.

A kabinet már korábban bejelentette: a tárcáknak is takarékoskodniuk kell, összesen 76 milliárd forinttal költhetnek kevesebbet az idei költségvetésben előirányzottnál.