Kilenc százalékkal drágul az áram

Vágólapra másolva!
Átlagosan 9 százalékkal emelkedik az áram ára augusztus 1-től, közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium; ezzel a tárca a jövő januárban esedékes villamosenergia-áremelést hozta előbbre. Az áremelés egy átlagos magyar háztartás számára idén 2700 forint többletkiadást jelent. Az áram utoljára idén február 1-jén drágult.
Vágólapra másolva!
Drágulhat az áram a paksi műszaki hiba miatt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030422dragulhat.html

Az emelésre a minisztérium közlése szerint azért van szükség, mert a tüzelőanyagok világpiaci árának tartósan magas szintje miatt a villamosenergia-termelés költségei jelentősen megnőttek. A költségek növekedését gyorsította a forint árfolyamának gyengülése - indokolta a szaktárca közleményében, hozzátéve: emiatt megdrágult az import villamosenergia ára is, amelyet a Paksi Atomerőmű üzemzavara miatt kieső teljesítmény részbeni pótlására kell vásárolni.

Az áramemelés a nagy- és kisfogyasztóknál egyaránt átlagosan 9 százalék lesz. A lakossági árváltozás mértéke a 8,4 százalékkal emelkedő nappali áram és a 12 százalékkal emelkedő éjszakai áram átlagából tevődik össze.

Az augusztus elsején esedékes villamosenergia-áremelés egy átlagos magyar háztartás számára az idén 2700 forint többletkiadást jelent - közölte Hatvani György szerdai sajótájékoztatóján.

A jövő évi költségvetésről folytatott egyeztetéseken a következő hetekben alakul ki, hogy a már eddig elhatározott intézkedéseken túl hogyan kompenzálnák a szociálisan rászorulókat.

A napokban vált ismertté az is, hogy jövő év januárjától magasabb áfa-kategóriába sorolják át a villamos energiát. Ez a változás azt jelenti, hogy a jelenlegi 12 százalék helyett 23 százalék áfa terheli az áramot, ha valóban ez lesz a végső döntés. Ebben az esetben januártól összességében a jelenleginél mintegy 20 százalékkal lenne drágább az áram a lakosság számára - írja szerdai számában a Népszabadság.

Az áram ára utoljára 2003. február 1-jén emelkedett. A nappali áram ára 7,7 százalékkal nőtt, 22 forintról 23,7 forintra. Az éjszakai kedvezményes tarifa 13,7 százalékkal 11,6 forintra emelkedett.