A turizmusnak árthatnak az áfakulcs-változások

Vágólapra másolva!
Az áfakulcsok tervezett módosítása az előzetes számítások szerint több mint 10 milliárd forintot von el jövőre a szállodáktól, éttermektől és a közétkeztetésből - közölte négy idegenforgalmi érdekvédelmi szervezet a turisztikai államtitkárságnak megküldött levelében.
Vágólapra másolva!
Utazás/uzletinegyed/vasarlas/utazas/index.htmlaz Üzleti Negyed rovata

A levél szerint a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), a Magyar Szállodaszövetség, az Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (IMOSZ) és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete úgy véli: a tervezett módosítások miatt bekövetkező áremelkedések rontják a magyar turisztikai vállalkozások versenyhelyzetét. A szervezetek szerint ugyanis az elmúlt évek általános turisztikai recessziója miatt a világpiacon jelentősen csökkennek az árak.

A négy szervezet meglepetéssel tapasztalta, hogy a turisztikai szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül, a szakma által szükségesnek tartott javaslatokkal ellentétes, magasabb áfakulcsokat kíván bevezetni a kormányzat. Ezek a kulcsok aláássák a turizmus és a vállalkozások versenyképességét, ellentétes az Európai Parlament irányelveivel, miszerint a szakmára a legalacsonyabb kedvezményes kulcshoz viszonylag közeli kulcs indokolt - közölték a szervezetek.

A kormány július 16-i döntése szerint január elsejétől megszűnik a nullás áfakulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra nő, míg a mostani 25 százalékos felső kulcs 23 százalékra csökken.

Drágulás követheti az áfakulcs-változásokat/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030717dragulas.html

A közlés szerint a szakmai szövetségek és az Országos Idegenforgalmi Bizottság a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén maximum 9 százalékos áfakulcsot tartanak indokoltnak. A négy szervezet úgy véli, hogy az áfakulcs-módosítások miatt a szolgáltatások körében bekövetkezett drágulás indok nélküli, amely a magyar turizmus jelenlegi helyzetében a partnerekre, vendégekre átháríthatatlan, mivel a jövő évi kiajánlások már megtörténtek. A szervezetek levelükben felkérték Pál Béla turizmusért felelős politikai államtitkárt, hogy vizsgálják felül ezeket a korábban bejelentett intézkedéseket.