Kilábalóban a válságból a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Gazdasági fellendülést jelez előre a német Ifo gazdaságkutató intézet indexe: a mutató értéke harmadik hónapja emelkedik. A német cégvezetők a kormány adócsökkentési tervei és az egyre kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatok miatt derűlátók.
Vágólapra másolva!

A 7000 nyugat-németországi cégvezető megkérdezésével összeállított mutató értéke 89,2 pontra emelkedett júliusban az egy hónappal korábbi 88,8 pontról; elemzők előzetesen 89,5 pontos értékre számítottak - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.

Jelentősen csökken a német szja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030630jelentosen.html

Az Ifo értékelése szerint a német kormány bejelentett adócsökkentési terve, az 50 éves mélyponton lévő európai alapkamat, a tőzsdék március óta tartó szárnyalása, és az egyre kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatok tették derűlátóvá a német vállalatvezetőket.

A legnagyobb európai gazdaság mindössze 0,6 százalékkal bővült 2000 vége óta, míg a munkanélküliségi ráta 10,6 százalékosra emelkedett. A növekedés beindítása érdekében Schröder kancellár a tervezett adóreform előrehozatala mellett döntött: az intézkedések mintegy 21 milliárd euróval kevesebbet vonnak el jövőre a gazdasági szereplőktől.