Magánkézbe adnák az egyetemeket

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés irányszámaiban 10,5 milliárd forinttal jutna kevesebb pénz a felsőoktatásnak, amihez hozzájön az idei 3,37 milliárd forintos csökkentett költségvetés is. A jövő évi elvonásokat már csak a személyi költségek csökkentésével lehet kigazdálkodni. Egy munkaanyag az egyetemek privatizálásában látja a megoldást - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint a közel 10 százalékos elvonás nem egyeztethető össze a felsőoktatási finanszírozás új szisztémájával, amely szerint jövő év szeptemberében - egyelőre csak kísérleti jelleggel - bevezetnék a különálló képzési, intézmény-fenntartási és kutatási normatívákat.

Egy a felsőoktatási reformot előkészítő munkaanyag szerint a megoldás az lehetne, ha privatizálnák az egyetemeket, ami összesen mintegy 70 ezer közalkalmazottat érintene. A jövőben határozott időre szóló munkaszerződéseket kötnének, és felmerült a tandíj bevezetésének a lehetősége is. Mayer György az FDSZ titkára úgy véli, hogy ugyan a tandíj kifejezés ugyan nem szerepel a munkaanyagban, de az intézmények magánosítása elképzelhetetlen lenne a tandíj bevezetése nélkül. A határozott időre szóló munkaszerződés ugyanakkor ellentétes az uniós gyakorlattal.

A reformelképtzeléseket Dinya László egyetemi tanár által vezetett reformbizottság dolgozta ki, de sem a szaktárca, sem a kormány nem tekinti hivatalosan sajátjának - írja a Napi Gazdaság.