Nem számít javulásra a vállalkozói szektor

Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalkozói (kkv) kör üzleti várakozásait tükröző kkv-index júliusban 44,9 százalék volt, szemben a júniusi 47,6 százalékkal - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet közleményéből.
Vágólapra másolva!

A második félévben a nemzetgazdaság kismértékben javuló kilátásaiban a cégek mindössze 16 százaléka bizakodik, kismértékben romló feltételekkel 32 százalékuk, míg jelentős mértékben romlóval 15 százalékuk számol. Saját vállalkozásuk rövidtávú fejlődési kilátásait a cégek 37 százaléka rosszabbodónak ítéli. Június óta kismértékben javult és a márciusi szintre emelkedett az optimista várakozások aránya.

Tevékenysége bővítésére júliusban a cégek 35 százaléka lát lehetőséget. A bizakodó várakozások aránya elmarad ugyan az előző két hónap értékétől, az első negyedévi adatoknál azonban kedvezőbbek az eredmények. A növekedést megjelölő vállalatok között az elmúlt negyedév alatt szűkült a 10 százalék alatti fejlődésben bizakodók aránya, a dinamikus növekedést megjelölőké visszaállt az áprilisi és májusi szintre. Júliusban a pozícióit alapvetően megingató verseny kibontakozásától a vállalatok 23 százaléka tart. Új erős versenytárs megjelenését 30 százalékuk valószínűsíti.