Büntethetnek az ételért a horvát határon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben naponta ezrek lépték át a határt Horvátország felé élelmiszerekkel telipakolt autóval. Többen is panaszolták, hogy a magukkal vitt élelmiszert, de még az ásványvizet sem engedik átvinni a szigorú horvát vámosok, írta a Magyar Hírlap. A horvát nagykövetség közölte: csak egynapi élelmet szabad hivatalosan bevinni az országba.
Vágólapra másolva!

A vám- és pénzügyőrség információs osztályára egyre több panasz érkezik a horvát határőrök vasszigorára: amíg a magyar határőrök átengedik a frissítő italokat, addig a túloldalon horvát kollégáik elveszik őket - a napilap szerint.

A nők többsége nem biztosítja magát utazás előtt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030730anok.htmlHorvátország linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/intezmenyek,_adattarak/adattarak,_lexikonok,_szotarak/orszagok/Europa/Horvatorszag/

Ha a határőrök azt látják, hogy egy kocsiban kartonszámra viszik át a sört, ásványvizet, azt az előírásoknak megfelelően azonnal elveszik - mondta a Magyar Hírlapnak a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének vezetője, Marin Skenderovic. A VPOP Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának névtelenséget kérő munkatársa szerint azonban a horvát határőrök meglehetősen szabadon kezelik vámszabályaikat: néha túl engedékenyek, néha viszont túl szigorúak. A VPOP hivatalosan nem kívánta kommentálni a horvát határőrök munkáját. Egy Horvátországba nyaranta gyakran járó család az [origo]-nak elmondta, hogy ők idén eddig nem tapasztaltak változást tavalyhoz képest, pedig minden alkalommal sok élelmiszert csomagolnak, köztük zöldségeket és húsokat is.

Horvátország megtelt/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030725horvatorszag.html

A horvát nagykövetségen közölte: csak annyi élelmiszer behozatala engedélyezett, amennyi az utazás ideje alatt elfogy. A konzulátus szerint nem is érdemes többet vinni, hisz a horvát árak jóval alacsonyabbak, mint a hazaiak. Ez az állítás azonban ellentmond a Horvátországban járt turisták tapasztalatainak, a napilap szerint. Az üdítők, ásványvizek ára akár a hazai többszöröse is lehet, a sör viszont általában olcsó.

Állítólag a húsért lehet a legtöbbet fizetni

Utazás /uzletinegyed/vasarlas/utazas/index.htmlUtazási tippek, biztosítás, üdülési csekk - az Üzleti Negyed rovata.

A nyers hús és egyéb házi készítésű húsáru kivitelét 400 kunával (14 ezer forint) büntetik a horvát határőrök, függetlenül az áru mennyiségétől - mondta a Letenye-Gorican közúti határátkelőhely magyar munkatársa. A boltban vásárolt száraz kolbászt át lehet vinni a határon, de csak annyit, amennyi az utazás ideje alatt, tehát elvileg aznap elfogy, a házi kolbász kivitelét azonban már szigorúan tiltják, a Magyar Hírlap szerint.

A magyar utazók a maguk készítette élelmiszercsomagot (a tejtermék, nyers hús és a házilag készített hentesáru kivételével) szabadon kivihetik. Az állati eredetű félkész- és késztermék, csak állat-egészségügyi ellenőrzés után vihető ki, közölte a horvát nagykövetség.