Öngyilkos lett a Kim Dzsong-ilt támogató Hyundai-vezető

Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett a Hyundai befektetési részlegének vezetője. Az üzletemberről korábban kiderült: félmilliárd dollárt utalt át Kim Dzsong Ilnek, az észak-koreai kommunista diktátornak, dél-koreai politikusok utasítására.
Vágólapra másolva!
Diktátorok pénzügyei/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030222diktatorok.html

Tizenkettedik emeleti irodájából ugrott ki a Hyundai-Asan, a Hyundai-csoport befektetési részlegének vezetője. Csung Mong-hun volt az ország legnagyobb hatalmú üzleti családjának feje. Apja, a legendás Csung Ji-jung alapította a Hyundai-csoportot, mely ipari nagyahatalommá tette Dél-Koreát.

Az üzletember részlege felelt többek között a Hyundai-csoport észak-koreai befektetéseiért. A Hyndai-Asan az első, és azóta is egyetlen külföldi társaság Észak-Koreában. Létre hoztak többek között egy utazási irodát, ez az egyetlen cég, amely turistákat visz Észak-Koreába a demilitartizált területen keresztül. Annak azonban, hogy a vállalat beruházhasson az elszigetelt kommunista diktatúrában, komoly ára volt.

Egy vizsgálat kiderítette, hogy a Hyundai-Asan félmilliárd dollárt utalt át az észak koreai vezetés számlájára. Kiderült, hogy az összegből a Hyundai-Asan 100 millió dollárt a dél-koreai kormányzat nevében utalt át Kim Dzsong-ilnek. A tranzakciókra azért volt szükség, mert Kim Dzsong-il, észak-koreai diktátor csak pénzért volt hajlandó részt venni a három évvel ezelőtti béketárgyalásokon Dél-Koreával.

A BBC News értesülései szerint Kim De-Dzsung Dél Koreai elnök nem tudott a műveletekről, azonban több, akkor kormányhivatalt viselő, magas rangú politikus neve felmerült az ügy kapcsán. Csung Mong-hunra többéves börtönbüntetés várt volna, amennyiben bűnösnek találják az átutalásokban.