Mérséklődik a határ menti benzinturizmus

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időszakban a környező országok üzemanyagárai a hazai árakhoz közelítettek, így szakértők szerint jelentősen visszaszorulhat a határok menti benzinturizmus. Egyedül Ukrajnában olcsóbb jelentősen az üzemanyag, de az augusztus 1-jén életbe lépett szigorítások miatt itt is 40-50 százalékkal esett vissza a kishatárforgalom - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tavaly júliusi jövedéki adóemeléssel magyar autósok ezrei tankoltak valamelyik szomszédos ország - elsősorban Románia, vagy Szlovákia - benzinkútjainál. A Magyarországon működő olajcégek részben a határ menti benzinturizmussal magyarázták, hogy hazánkban az idei első félévben 5 százalékkal csökkent az üzemanyag-forgalom. Az állam pedig évente 30 milliárd forintot veszít az üzemanyagok magas adóterhelése miatt.

Szlovákiában augusztus 1-jével emelték az üzemanyagok jövedéki adóját, így a néhány nappal korábbi 23-25 forintos - sőt 50 forintos - árkülönbség mára kiegyenlítődött, így már kevésbé éri meg a szomszédba járni üzemanyagért. Az elmúlt évhez képest felére csökkent a román határ menti kishatárforgalom is, amit a két ország benzinárainak kiegyenlítődésével magyaráznak.

A benzinturizmus egyébként az utóbbi időszakban főként az Ukrajnával közös határszakaszon volt jellemző, ahol a literenkénti árkülönbség több mint 100 forint. A szintén augusztus elején bevezetett szigorítások miatt - megszűnt a kishatárforgalom, és személyi, valamint határátlépési engedély helyett útlevelet kell váltaniuk a határ mentén élőknek - az elmúlt négy napban 40-50 százalékkal csökkent a forgalom. A Vám.- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának tapasztalatai szerint a kishatárforgalmat 80 százalékban a benzincsempészek határátlépései jelentették, így a jelenlegi szigorúbb szabályozás miatt a benzinturizmus visszaszorulását várják - írja a Világgazdaság.