A hitelezők lemondhatnak a kubai kölcsönökről

Vágólapra másolva!
Kuba külföldi eladósodottsága olyan szintre nőtt, hogy a hitelezőknek valószínűleg le kell majd írniuk a kölcsönök tetemes részét, akármilyen demokratikus változásra kerül sor a későbbiekben - jelentette ki az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IADB) egyik illetékese.
Vágólapra másolva!

Dennis Flannery idézte az amerikai külügyminisztérium egyik jelentését, amely szerint Kuba külföldi adóssága tavaly elérte a 12,2 milliárd dollárt. A szigetország ezen kívül 1 milliárd dollárral tartozik a kereskedelmi bankoknak, továbbá 20 milliárd dollárral Oroszországnak, aminek a túlnyomó része még a szovjet időkben keletkezett.

Kuba a hitelnyújtás szempontjából a legkockázatosabb országok között van, csak Angolát, Kongót, Sierra Leonét, Zimbabwét és Irakot előzi meg. Az adósság legnagyobb része exporthitel, amely révén Kuba élelmiszert, üzemanyagot és más termékeket vásárol. A legtöbb exportáló ma már megköveteli Kubától, hogy készpénzzel fizessen, aminek viszont igen szűkében van.

A szigetország cukortermése, ami egykor komoly bevételi forrást jelentett, 40 százalékkal csökkent tavalyhoz képest és visszaesett a dohánytermékek exportja is. Kubában az egy főre eső külföldi adósság 3 ezer dollár, ami a szakértők szerint "katasztrofális" egy ilyen szegény ország esetében, ezért ha a következő években folytatódik a trend, az ország arra kényszerülhet, hogy élelmiszersegélyt kérjen az éhínség elkerüléséért.