A plusznyugdíj miatt tovább nőhet a hiány

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök szerdai, az 53. heti nyugdíjak novemberi kifizetéséről szóló bejelentése miatt a Pénzügyminisztériumnak vélhetően az eddigi 4,8 százalékról 5 százalékra kell módosítania az államháztartás GDP-arányos hiányára vonatkozó becslését - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A hiány kényszerű megemelését valószínűsítheti az is, hogy idén már nem számíthat pluszbevételekre a költségvetés a nyugdíj-kifizetésből adódó 30 milliárd forintos pluszkiadás fedezetének előteremtésekor. Medgyessy Péter csütörtöki rádióbeszédében ugyanis azt közölte, hogy idén már nem lesz több takarékossági csomag.

550 milliárdot vonnak el a gazdasági szereplőktől/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030723550milliardot.html

A Pénzügyminisztérium ráadásul a jövő évi büdzsé-tervezetet is kénytelen további 33 milliárd forinttal növelni, ugyanis jövőre már - a kormányprogramban foglaltaknak megfelelően - már nem egy-, hanem kétheti nyugdíjat kell kifizetni a nyugdíjasoknak. Így az államháztartás jövő évi GDP-arányos hiánya az eredeti 3,8 százalék helyett 4 százalékra emelkedhet.

A pénzügyi tárca az idei hiányra vonatkozó legutóbbi, 4,8 százalékos becslése még úgy kalkulált, hogy csak a jövő év elején fizetik ki a plusznyugdíjat a jogosultaknak, bár az 53, heti járandóság már a kezdetektől szerepelt az idei költségvetésben.

A PM elképzelése szerint a nyugdíj-biztosítási alrendszer 25 milliárd forintos többlettel zárt volna, az 53. heti nyugdíjak idei kifizetésével viszont 3,8 milliárd forintos év végi egyenlegfeltöltésre szorul az alrendszer. Az államháztartás összesített hiánya így a GDP 0,2 százalékának megfelelő arányban romlik, és eléri a GDP 5 százalékát - írja a Világgazdaság.