Nincs magyar a térség leggazdagabbjai között

Vágólapra másolva!
Kelet-Európa ötven leggazdagabb emberének listáján harmincegy orosz és számos lengyel, ukrán, illetve cseh mágnás is szerepel, azonban a leggazdagabb magyar már nem fért fel a névsorra.
Vágólapra másolva!

A Wprost lengyel hetilap legfrissebb számában megjelent lista élén Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari vállalat elnöke áll, akinek a vagyonát 8,3 milliárd dollárra becsülik, megelőzve két honfi- és "szaktársát": a szintén olajban "utazó" Roman Abramovicsot (7,5 milliárd dollárt) és Mihail Fridmant, aki 6,7 milliárd dolláros vagyonával a kőolajon kívül még banki és távközlési ügyletekben is érdekelt.

A 100 leggazdagabb magyar listája/uzletinegyed/hirek/20021115elso.html

A térség negyedik leggazdagabb embere a lengyel Jan Kulczyk, aki a France Télécommal közösen a legnagyobb lengyel távközlési vállalat, a TPSA 47,5 százalékának birtokosa. A leggazdagabb ukrán, a hivatalosan csak a donyecki Sahtar futballklub tulajdonosaként szereplő Rinat Ahmetov, akinek a becsült vagyona mintegy 1,9 milliárd dollár.

A listán - amelyet a Wrpost alapján az AFP francia hírügynökség ismertetett - szerepel még Szerbia és Montenegró leggazdagabb embere a gyógyszergyártásban érdekelt Milan Panic, aki 1,2 milliárd dollárjával a tizenhatodik. A leggazdagabb román Iosif Constantin Dragan, gáz és ingatlanügyletek, 900 millió dolláros tőkével a lista 21. helyére, a leggazdagabb cseh Petr Kellner pénzmágnás 550 millió dollárral a 43. helyre került. A leggazdagabb bolgár a 47. helyen álló Vaszil Bojkov, aki 500 millió dolláros vagyonát a szerencsejáték-üzletágban kereste. Magyar nevet nem találni a listán, ugyanis a leggazdagabb honfitársunknak tartott Várszegi Gábor (0,28 milliárd dollár) már nem fért fel az ötvenes listára.

Kelet-Európa országainak leggazdagabb emberei:

Ország

Név

Milliárd amerikai dollár

Oroszország

Mihail Hodorkovszkij

8,3

Lengyelország

Jan Kulczyk

3,3

Ukrajna

Rinat Ahmetov

1,9

Csehország

Petr Kellner

0,55

Magyarország

Várszegi Gábor

0,28

Szlovákia

Jozef Majszki

0,2

Románia

Iosif Constantin Dragan

0,9

Bulgária

Vaszil Bojkov

0,5

Szerbia

Milan Panic

1,2

Észtország

Adu Lukasz

0,2

Litvánia

Broniszlovasz Lubisz

0,15

Lettország

Valerij Kargin Viktor Kraszovicki

0,2



Forrás: Wprost