Eva-plusz bevezetését javasolja a BKIK

Vágólapra másolva!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az eva eddigi tapasztalatait összegezve javaslatot dolgozott ki egy új átalányadózási forma bevezetésére. A konstrukció szerint, amelyet a BKIK "eva plusznak" nevez, az ezt választó vállalkozás évi 30 millió forintos értékhatárig az evára emlékeztető számítási elemekkel és formával bevétele 18 százalékát fizetné ki adóként.
Vágólapra másolva!
550 milliárdot vonnak el a gazdasági szereplőktől/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030723550milliardot.html

Az eva-pluszhoz szükséges nyilvántartás a javaslat szerint minimális lenne, kizárólag a bevételi és a kiadási számlák nyilvántartása alapján vezetett napló határozná meg a fizetett adót - írja az Üzleti 7, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hetilapja. A kamara javaslatát megküldte a Pénzügyminisztériumnak is.

A BKIK gazdaságpolitikai bizottságának megállapítása szerint az eva rendkívül pozitív, jó új adózási forma, és a jövőben is törekedni kell az elterjesztésére azok között, akik számára megéri.

A bizottság véleménye szerint az eva elsősorban azoknak a vállalkozásoknak jelent megfelelő megoldást, amelyeknek az adott árbevételi határ mellett kicsi a költségarányuk, azaz a költségeik zöme személyi költség. Ugyanakkor a legtöbb (jellemzően anyagigényes) hagyományos kisipari szakma, valamint a kereskedelem és vendéglátás számára egyszerűsége ellenére nem kifizetődő az eva választása. A BKIK tehát indokoltnak tartaná az eva mellett egy olyan átalányadó bevezetését, mely tekintettel van a magas költségigényű tevékenységet folytatókra, melyet az evához hasonlóan egyéni vállalkozók és társas vállalkozások egyaránt alkalmazhatnak.

Eva - adózás egyszerűbben/uzletinegyed/hirek/20021114brrr.html

A javasolt konstrukció lényege, hogy a bevétel fogalma megegyezik az eva bevételi fogalmával, az áfát is magában foglalja. A választhatóság bevételi értékhatára évi 30 millió forint; a számított adó pedig a bevétel 18 százalékát tenné ki. A fizetendő adó mértéke: a számított adó csökkentve a nem alanyi adómentes, a nem evás és a nem e javaslat szerinti szállító által kibocsátott beszerzési számlák együttes bruttó értékének 12 százalékával. A fizetendő adó nem lehet kevesebb, mint a bevétel 8 százaléka. A számított adó csak abban az esetben csökkenthető, ha a beszerzési számlák együttes bruttó értéke eléri vagy meghaladja a bruttó bevétel 25 százalékát. A fizetendő adó ugyanazokat az adókat pótolná, mint az eva.