A kormány elfogadta az előcsatlakozási programot

Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta a középtávú gazdaságpolitikai elképzeléseket tartalmazó előcsatlakozási programot, amelyet augusztus 15-ével juttatnak el az Európai Bizottsághoz. A program gyorsuló növekedéssel, és 2006-ra 2,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol. A kormányülésen döntés született a lakásügyi hivatal létrehozásáról is - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Gál J. Zoltán hangsúlyozta, hogy a programot a Magyar Nemzeti Bank támogatásával fogadták el: a kormányülésen részt vett Járai Zsigmond, a jegybank elnöke, aki egyetértését fejezte ki a programot illetően és közölte, hogy az MNB is ahhoz igazítja tevékenységét.

A kormány a program szerint egyebek mellett azt feltételezi, hogy megindul a növekedés, megáll a külső egyensúlyromlás, és az államháztartási hiány 2006-ra a GDP 2,5 százalékára mérséklődik.

A kormányszóvivő kifejtette, hogy a program prioritásai között a versenyképesség növelése és a beruházások ösztönzése, valamint a területi egyenlőtlenségek megszüntetése szerepel. Ezen túlmenően kiépítik azt a intézményrendszert, amelynek révén Magyarország képes lesz fogadni az európai uniós pénzeket.

Létrejött a lakásügyi hivatal

A kormány szerdai ülésén létrehozta az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt, amelynek fő feladata a szakterület egészét felölelő egységes szakmai irányítás, a felügyelet és az ellenőrzés megszervezése, az építészeti kultúra megőrzése és fejlesztése, valamint az ágazat gazdaságélénkítő szerepének érvényesítése lesz - közölte a kormányszóvivő.

A szeptember 1-jével megalakuló hivatal a belügyminiszter felügyelete és irányítása alatt, de önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező országos hatáskörű, központi költségvetési szerv lesz - tette hozzá.