Elemzők szerint egy évvel csúszhat a euró bevezetése

Vágólapra másolva!
A közép-európai csatlakozó gazdaságok költségvetési problémái miatt pénzügyi és politikai elemzők arra hajlanak, hogy 2009-re tolják ki a lengyel, a magyar és a szlovák euróövezeti csatlakozás időpontját. Ezt korábban 2008-ra tették. Magyarország hivatalosan 2008. január 1-jét jelölte meg csatlakozási dátumként.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett 39 bank, akadémiai kutatóintézet és gazdaságkutató becsléseinek átlaga azt mutatta, hogy a korábbi, májusi vizsgálatban kapott 2008-hoz képest már csak 2009-re várják az euróövezeti belépést ezekben az országokban. Csehország esetében már májusban is 2009 volt a céldátum. Magyarország hivatalosan a 2008. január 1-jei dátumot jelölte meg a belépésre.

A frankfurti Commerzbank elemzője, Oliver Stoenner-Venkatamara szerint a 2007-2008-as belépésről beszélni kissé nagyratörő. Nehéz lesz az államháztartási hiányok csökkentése, a gyenge gazdasági környezetben ez a vártnál hosszabb időt vesz majd igénybe, mondta a szakértő. Az elemzők úgy vélik, hogy a kormányok a közelgő választásokra tekintettel óvatosan nyúlnak a fájdalmas költségcsökkentés eszközéhez, ami a közvélemény elégedetlenségét válthatja ki és a gazdasági növekedést is befolyásolhatja az amúgy is lanyha világgazdasági környezetben.

A vizsgálat szerint nem valószínű, hogy Lengyelország, Magyarország és Csehország 2007 előtt teljesítené az euróövezeti belépés követelményeit, egyebek között az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbértékét. Szlovákia ezt 2006-ig teljesítheti. A lengyel kormány például világos jelét adta, hogy nem siet a hiány lefaragásával.

Ha a jelentkező országok részéről - vélekedik egy párizsi elemző - megfelelő nyomás nehezedik az unióra, megtörténhet akár az is, ami Olaszország esetében, nevezetesen, hogy az összes euróövezeti csatlakozási követelmény teljesítése előtt engedik belépni őket.

Lengyelország és Magyarország a várakozások szerint valutáikat az ERM-II. rendszer 30 százalékos intervenciós sávjában kötnék az euróhoz 2005-ben, míg Szlovákia és Csehország valószínűleg 2006-ig vár. Az euróövezetbe készülőknek valószínűleg csak két évig kell az ERM-II-ben maradniuk, hogy bizonyítsák valutáik értékállóságát.

Az elemzők mostani átlagbecslése szerint a magyar forint 255 forint/eurós középárfolyamon léphet be az ERM-II-be, alatta a májusi 245,00 forintos előrejelzésnek, de erősebben, mint a 260 forintos jelenlegi szint. Becslések szerint a lengyel zloty 4,3 zloty/euró árfolyamon, a cseh korona 31,0 cseh koronás, a szlovák korona pedig 40,8 szlovák koronás euróhoz viszonyított árfolyamon lép majd be. Ezek az árfolyamok nem esnek messze az előző Reuters-vizsgálat becsléseitől, illetve az adott valuták jelenlegi euróárfolyamaitól.