Tarolnak az amerikai márkanevek

Vágólapra másolva!
Változatlanul az amerikaiak uralják a világ legértékesebb márkáiról készített listát. A Business Week és az Interbrand Corp. összeállításában a száz legjobb márka közül 68, az első tízből nyolc amerikai. A vásárlók szemmel láthatóan különbséget tesznek az USA politikai szempontból való megítélése és az amerikai márkák között. A magyar vásárlókra egyelőre még nem jellemző a márkahűség - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A nagy amerikai márkák szerencséjére a vásárlók többségét egyelőre nem riasztotta el az USA utóbbi években tapasztalt politizálása, akár Irakról, akár környezetvédelemről volt szó, az Amerika-ellenes megnyilvánulások egyelőre nem csaptak át termékeik széles körű bojkottjába - írják a Business Week és az Interbrand elemzői.

Az évente rendszeresen készített felmérés idei változata szerint a száz legjobb márka többsége amerikai, amit úgy számoltak ki, hogy figyelembe vették: egy-egy termék forgalmának alakulásában mennyit ér a márkanév, az adott márka hol helyezkedik el a piaci versenyben, mennyire stabilak a pozíciói, és mennyire képes megmérettetni magát globális méretekben is.

A Coca-Cola, a Microsoft, az IBM, a Dell, vagy a Disney csak néhány név azok közül, amelyek az Egyesült Államokat képviselik világszerte. Az Interbrand összeállítása szerint a világ tíz legértékesebb márkájából nyolc amerikai. Csak a finn Nokia és a német Mercedes fér be a tízes élbolyba, de sokat ugrott előre a mobiltelefon-piacon tapasztalható látványos terjeszkedésének is köszönhetően a dél-koreai Samsung Electronics. Javított az SAP, a L'Oréal és a Toyota.

A világ 10 legértékesebb márkája:

1.

Coca-Cola

2.

Microsoft

3.

IBM

4.

General Electric

5.

Intel

6.

Nokia

7.

Disney

8.

McDonald's

9.

Marlboro

10.

Mercedes

Forrás: interbrand.com


A fogyasztók azért figyelnek az aktuális eseményekre. A vállalati botrányok miatt lényegesen hátrébb kerültek olyan nagy nevek, mint a JP Morgan, a Merrill Lynch, vagy a Morgan Stanley. A legnagyobb visszaesést a Ford (16 százalékkal, 17,1 milliárd dollárra) és a Kodak (19 százalékkal, 7,8 milliárdra) szenvedte el, elsősorban minőségi problémák, illetve az értékesítési stratégia elhibázása miatt.

A kutatók álláspontja szerint a nagy amerikai márkákat tulajdonképpen két dolog tartja életben: a márkanév ügyes menedzselése és a puszta szerencse.

A magyarok ötödére jellemző a márkahűség

Magyarországon a fogyasztók márkatudatossága még nem érte el a nyugatiakét, hiszen ehhez megfelelő vásárlóerő és fogyasztói életstílus is kell. Érdekes módon annak ellenére, hogy nálunk a vásárlóerő sokkal nagyobb, mint sok környező országban, a márkát mégsem tartjuk olyan fontosnak, mint az alacsonyabb vásárlóerőt mutató régióbeli országokban.

A GfK piackutató intézet felmérése szerint a magyarországi vásárlóerő több mint kétszerese a régiós átlagnak (227, 100-zal szemben), ugyanakkor az egy bizonyos márka mellett kitartó fogyasztók száma nálunk a legalacsonyabb, a válaszadók 21 százaléka, szemben a 38 százalékos régiós átlaggal.