A PM továbbra is 4,8 százalékos hiánnyal számol

Vágólapra másolva!
Az első héthavi államháztartási adatok alapján a Pénzügyminisztérium továbbra is 900 milliárd forint körüli államháztartási hiánnyal számol éves szinten, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékát teszi ki - mondta Várfalvi István helyettes államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!
MNB: nagyobb infláció, kisebb növekedés/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030818nagyobb.html

Várfalvi István közölte: az államháztartás hiánya az első hét hónapban 601,9 milliárd forint lett, ami az éves előirányzat 72,3 százaléka. Ez megegyezik a Pénzügyminisztérium hó elején közzétett adatával. A hiány mértékébe a szaktárca már beleszámította azt, hogy az idén fizetik ki a 13. havi nyugdíj első hetét, illetve a kismamáknak járó gyes-pótlékot.

A helyettes államtitkár elmondása szerint az augusztus eleji becslésüknek megfelelően továbbra is 140 milliárd forint körüli államháztartási hiányt várnak augusztusban.

Az államháztartás bevételei az előirányzathoz képest 57,3 százalékra, míg a kiadások 58,8 százalékra teljesültek 2003 július végéig. A központi költségvetés hiánya az első hét hónapban 424,8 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 74,7 százaléka.

Júliusban a központi költségvetés 33,8 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai viszont 42,3 milliárd forintos deficittel zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 7,7 milliárd forint többletet mutatott.

A központi költségvetésen belül egyszerűsített vállalkozói adót 19,6 milliárd forint értékben fizettek be, ami jóval meghaladja az egész évre tervezett 16 milliárd forintot. Várfalvi István elmondta: idén még egy befizetés lesz ebből az adónemből, így összesen 30 milliárd forintra becsüli az éves teljesítést.

Az általános forgalmi adó éves tervének 64 százalékát fizették be idén júliusig a költségvetésbe; ez valamivel több, mint 1000 milliárd forintot jelent. Személyi jövedelemadóból az éves terv 52,3 százalékát fizették be, ami 507 milliárd forintot jelent.